Miért olyan fontos a gerincünk?
 
Gerincoszlopunk egymáson mozgó csigolyákból áll, hátunk közepén húzódnak, koponyánk alapjától csípőnk közepéig. 7 nyakcsigolyánk (cervikális) 12 hátközépi,
(dorzális) 5 lumbális azaz ágyékcsigolyánk van. A csigolyák mint építő kockák helyezkednek el egymáson. Közöttük találhatók a rostos porcok. A porckorongok tompítják a rázkódásokat, csökkentik a súrlódásokat, kocsonyaszerű belső magjuk lehetővé teszi számunkra a mozgást.
A jó egészség nagyrészt a normálisan működő idegrendszeren múlik !
Agyunk mindössze 120-130dkg súlyú, képes a szervezet működésének összehangolására és irányítására , miközben teljesen eredeti gondolatokat szül, amilyeneket egyetlen komputer sem tudna kitalálni. Ilyen csodálatosan működik a testünk is ! Ugyanaz a bölcsesség, amely
megteremtette és működteti a szervezetünket, arra is képes, hogy meggyógyítsa!
A gerincvelőnek 31 ideg párja van, ezek a gerincoszlopból lépnek ki. Az idegrendszer legkényesebb és egyben legfontosabb részeit – az agyat és a gerincvelőt- kemény csontburok védi. Az ember idegrendszerének minden egyes alkotóeleme összefügg a többivel és kölcsönhatásban állnak egymással. Testünk összetett szerkezet, a részek hatással vannak egymásra , még akkor is ha egymástól távol helyezkednek el és látszólag semmi közük sincs egymáshoz. A különböző ingerekre adott üzenetek a testszövetekből a gerincvelőn keresztül jutnak vissza az agyba.
Ha valamilyen sérülés éri a gerincünket elesünk, stressz, feszültség ér bennünket, vagy más okból egy vagy több csigolya elmozdul a helyéről akkor ez irritálhatja a gerinc ideggyökeit ami a testben fájdalmakat, működési zavarokat hoz létre. Különböző szerveink – szív, gyomor, tüdő stb... megbetegedéséhez is vezethet, mert ezek a szervek az érintett idegek közvetítésével kapják az ingerületeket!
A gerincidegek irritálásának megszüntetésével hozzájárulhatunk egész szervezetünk hatékonyabb és jobb működéséhez.
A különböző masszázs és manuál terápiák ehhez nyújtanak hatékony és természetes segítséget.