A shiatsu története
 
A shiatsu egy összetett Japán gyógyító masszázstechnika de, hogy gyökereit felleljük vissza kell mennünk az ókori Kínába.
Az i.e.II. században Kínában és a délkelet- ázsiai térségben, különböző testgyakorlatokat és masszázs technikákat fejlesztettek ki az egészség megőrzése és a test energia szintjének harmonizálása érdekében.
A Taoyin gyakorlatok masszázst, mozgást, akupresszúrát, és légző gyakorlatokat tartalmaztak.
Célja a test formálása, vezetése nyújtásokon, feszítéseken keresztül, ahogy ezt a jelentése is sugallja. Ez a gyógytorna a betegségek megelőzésére szolgált de jótékonyan hatott különféle betegségek kezelésében is, kiegészítő eljárásként. Ma is használják öngyógyító tornaként.
 
Ahogy nyugaton a gyógyító és természettudományok centrumai a kolostorok, szerzetesrendek voltak, így volt ez keleten is. VI. század elején a Taoyin gyakorlatok fejlődésére jelentős hatást gyakorolt Bodhidharma buddhista szerzetes munkássága. Kilenc éves magányos elvonulása után írta meg két könyvét , melynek egyike különböző test és légző gyakorlatokat tartalmazott amik jelentősen javítják a test állapotát és vitalitását.
A X. században már japánban is ismertté vált a kínai orvostudomány. Ebben az időben vették át a Taoyin gyakorlatokat és építették bele az ősi japán anma masszázsba ami nagyrészt nyomó, gyúró és vibrációs technikákat tartalmazott. Ez a masszázs fontos eleme volt a japán gyógyászatnak. Virágkora a XVII- XIX. századra tehető , ám a nyugati gondolkodásmód egyre nagyobb térhódítása következtében fokozatosan háttérbe szorult az anma masszázs , más természetes gyógyító eljárásokkal együtt.
Újraéledése az 50-es évekre tehető , amikor a japán kormány elismerte ezt a gyógyító eljárást a manuális kezelések egyikének. Új néven mint shiatsu vált a köztudatba.
1925-ben Tokujiro Namikoshi a nyugati anatómiára alapozva megalapította az első Shiatsu Iskolát .
Namikosi tanítványa, Shizuto Masunga visszaállította a shiatsut hagyományos alapjaira és új iskolát alapított Zen –shiatsu néven . A nyugati orvoslás mellett megőrizte a távol-keleti orvoslás tradícióit . Beépítette a népi gyógyeljárásokat, masszázstechnikákat és felhívta a figyelmet a test energiarendszerére.
Munkatársának, Wataru Ohasinak köszönhető, hogy a shiatsu nyugaton is ismertté vált. A 60- as években az ő munkássága és előadásai során alakultak meg az európai iskolák!
Ohasi tanítványai , továbbadva tudásukat hazánkba is eljuthatott ez a különleges, gyógyító masszázstechnika.