Mozgásszervi megbetegedések
 
Mi okozhatja a fájdalmat?
Az izmok és szalagok rendellenességei
Testünk nagy százalékát teszik ki a mindennapi terhelés , igénybevétel, stressz hatására összehúzódhatnak rosszabb esetben elszakadhat. Az izom és a szalagok rendellenességei kihatnak a mozgásra és fájdalmakat, görcsöket okoznak. Az izmok önálló megbetegedése viszonylag ritka. Izombénulás legtöbbször idegi megbetegedésnek, sérülésnek vagy bénulásnak a következménye.
 
Merev nyak
Helytelen testtartás, huzat, túlhajszolt életvitel , stresszes életmód következménye. A merev nyak okozhat fejfájást, szédülést, zsibbadást és rossz közérzetet. A visszatérően erős fájdalom idegirritációra vagy becsípődésre is utalhat.
Rándulás
Erőteljes külső hatás következtében az izmok drasztikusan összerándulnak.
Gerincferdülés (Scoliolis)
A gerinc oldalirányú elhajlása, amely hatására a porckorongok egyenletes terhelése megszűnik. Az elhajlás irányában lévő gerinctartó izmok és szalagok megnyúlnak, az ellenkező oldalon lévők megrövidülnek. Igen könnyen kialakulhat a porckorong sérv. Jobb ennek elébe menni a gerinc tartószerkezetének szimmetrikus erősítésével .A javulás igen látványos !
Domború hát (kyphosis)
Fokozott háti görbület. A púpos hát jellemzője az előreeső váll, túlzottan előrebillenő fej. Hatására a két lapocka közt elhelyezkedő rombusz izmok elgyengülnek. Az elülső vállöv és a mellizmok lerövidülnek, ezáltal még jobban előrehúzva a vállakat. Kiválthat szív- és rekeszizomtáji fájdalmakat .
Ágyéki gerinc fokozott görbülete (hyperlordosis )
Ilyenkor a has előredomborodik a fenék pedig kiáll .A medence előrebillen, amelynek következtében a derékszakaszon található gerinctartó izmok megrövidülhetnek. Hatására derékfájás, fáradékonyság léphet fel.
Ágyéki gerinc csökkent görbülete
Hiányzik a gerinc ágyéki szakaszának fiziológiás görbülete. A derék izomzata merevvé válik. A porckorongok túlterhelődnek. Vese és húgyúti problémákat is okozhat.
Derékfájás ,isiász
A derékfájás és az ülőidegzsába, többnyire a gerinc csigolyák elváltozására vezethető vissza. Az elmozdult ízületek veszítenek mozgékonyságukból és derékfájdalmat, merevséget okozhatnak, melynek következtében az ideg becsípődhet vagy nyomás alá kerülhet.
Porckorongsérv (diszkuszhernia)
A gerinc csigolyáit a porckorongok választják el egymástól , biztosítva a gerinc számára a védelmet mint egy puha párna .Lehetővé teszik a mozgást, hajlékonyságot, rugalmasságot. Ha a gerincben ficam (szublimáció) keletkezik baleset, hirtelen mozdulat , nehéz súly emelése stb. következtében, a porckorong kocsonyás anyaga kifolyhat , kitüremkedik, kiszakad és nyomást gyakorol az idegekre. A fájdalom kisugárzik a derék, fenék , combhátsó részéhez lefut a lábszár külső részén egészen a talpig. Gyógyulásakor ugyan ebbe az irányban szűnik a fájdalom csak visszafelé.
Ízületi kopás (arthrosis)
Az ízület degenerációját jelenti. Az öregedéssel együtt járó változások miatt csökken a csigolyák közötti távolság és a porckorongok víz tartalma, rugalmassága . Az összecsúszás következtében még jobban nyomódik az ízület nagy fájdalmakat okozva.
Ízületi gyulladás (arthritis)
Lehet köszvényes , ha a vese nem tudja a funkcióját rendesen ellátni. Illetve ha az ízület felszíni károsodása mellett mégy gyulladás is fellép. Mindkettő kísérője lehet a bénulás .
Lúdtalp ( pes planus)
A talp a normális alátámasztása felborul, a boltozatok emiatt lelapulnak. A vizes lábnyomból jól látható. A láb keringése , mozgása romlik, hamar elfárad.
Rövidebb láb
Oka lehet születési vagy növekedési rendellenesség, illetve az izmok egyensúlytalansága. Mellékhatásai lényegesen javíthatók a hát karbantartásával.
Csípőficam ( dysplasia )
Veleszületett csípőízületi ficam esetén combnyak gömbízületének feje nem a megfelelő helyen helyezkedik el. Ez a láb rövidülését és kacsázó járást okoz.
Szélesebb tövisnyúlványok
Az átlagosnál szélesebb a gerinc csigolyáinak középső tövisnyúlványa, emiatt nehezebben férnek el egymás mellett, ezért elcsúsznak. Az izmok megfeszülnek, mások gyengébbé válnak ezért az érintett gerincszakasz merevebb lesz.